header banner
Default

Zeldzame Antwerpse spellingsgids uit de 18e eeuw die op een veiling in Brugge werd gevonden


Table of Contents

Jan Pauwels

Op een veiling in Brugge heeft de Koninklijke Bibliotheek van België een spellingsgids uit de 18e eeuw teruggevonden. Het is een belangrijke vondst, want uit die eeuw zijn in Vlaanderen maar een 3-tal spellingsgidsen. Het boek werd vooral gebruikt door jonge mensen rondom Antwerpen en Gent die tijdens die eeuw de Nederlandse taal wilden leren.

De Koninklijke Bibliotheek van België deed op een veiling in Brugge een speciale vondst. Het is een spellingsgids die rond 1780 is gedrukt in Antwerpen door Hubert Bincken. "In het gebied wat we vandaag Vlaanderen noemen, zijn er in die eeuw 3 à 4 spellingsgidsen uitgegeven. De spellingsgids die we nu gevonden hebben is het enige exemplaar dat we van deze spellingsgids nog hebben. Dat maakt het boek zeldzaam", zegt Jan Pauwels van de Koninklijke Bibliotheek.  

Unieke aantekeningen

"Wat het boek nog unieker maakt, zijn de aantekeningen die gemaakt zijn door een meisje, met de naam Maria Theresia de Kerckhove, dat Nederlands wou leren", vertelt Pauwels. "Ze heeft het boekje volgeschreven met letter- en cijferreeksjes. Ze heeft er ook heiligenprentjes in gekleefd van Sint-Anna en Sint-Rochus, twee populaire heiligen. Ook schreef ze dat mocht ze het boek kwijt zijn, ze heel blij zou zijn als iemand het zou terugbezorgen. De vinder zou zelfs een centje krijgen."

Op de linkerpagina zie je de persoonlijke boodschap van Maria Theresia

Jan Pauwels

Het geeft duidelijk weer hoe boeken in de 18e eeuw werden gebruikt

"De Koninklijke Bibliotheek van België heeft de opdracht gekregen om alle boeken die in België zijn gedrukt te verzamelen. Je hebt soms hele fraaie en zeldzame exemplaren die er na 500 jaar nog steeds als nieuw uitzien, maar dit is duidelijk een boekje dat erg intensief is gebruikt. Het is niet zo duur of chic, maar de aantekeningen maken het speciaal en geven goed weer hoe boeken werden gebruikt in de 18e eeuw."

Oude zeldzame boeken worden in onze bibliotheek in Brussel afzonderlijk bewaard. Dit boek komt in de collectie "Livres Précieux", ofwel "kostbare werken". "Die werken worden apart geplaatst, apart genummerd en dit boek krijgt daar zeker een mooie plaats."

Jan Pauwels

Sources


Article information

Author: Brittney Cain

Last Updated: 1703169841

Views: 1088

Rating: 4.1 / 5 (53 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Brittney Cain

Birthday: 1955-05-03

Address: 8056 Contreras Ports, Brownberg, ND 25624

Phone: +4660440350586960

Job: Bank Teller

Hobby: Table Tennis, Motorcycling, Golf, Geocaching, Cocktail Mixing, Coin Collecting, Puzzle Solving

Introduction: My name is Brittney Cain, I am a treasured, unreserved, resolute, steadfast, transparent, candid, capable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.